Dnipro University of Technology — Compliance with the Time
fon_ua.jpg

Виставка «Щедрий вечір у Будинку мистецтв»

27 січня 2016

13 січня 2016 р. Н.Г. Костюк відвідала виставку «Щедрий вечір у Будинку мистецтв» зі студентами групи МК-15-1. Звичаї та традиції нашого народу останнім часом набувають актуальності і повертаючись у минуле, ми краще розуміємо своїх предків, вивчаємо і пропагуємо це надбання наших пращурів. Різдво, Щедрий або Багатий вечір, Водохреща – це цикл зимових свят, які особливо цінуються нами, вражають своїм розмаїттям у регіонах України. Дякуючи організаторові цього дійства Слободі В.В. ми потрапили у світ різдвяної казки, у світ щедрівок та колядок, посівань та щедрувань, у світ краси народних майстрів та майстринь, у світ дитинства, де пахне калачами та пирогами, сіном та морозом, де рипить під ногами щедрувальниць сніг і мерехтять зорі та місяць на вечірньому небі…

Хочеться навести відгуки студентів: Кузьміна Настя ділиться своїми враженнями: «Щедрий вечір (Маланка) святкується з 13 на 14 січня. Маланка-Вода приходить на Щедрий вечір разом з Василем-Місяцем, сповістити господарів про наступні свята та справити гостини. Все це я дізналася зі співу жінки з хору. Мені сподобалося як співали маленькі щедрувальники. Також я була вражена оздобленням зали: мотанки, дідух, різдвяні павуки, пряники різних форм, вишиванки… Дізналася багато нового про українські традиції. Дідух – сніп соломи, що стояв на покуті від Святого вечора до Нового року».

А Вібла Марина поділилася своїм враженням від відвідування виставки і наголосила: «…це видовище з головою занурює тебе у світ Різдва та допомагає якнайповніше відчути його дух та дух нашого народу». Андрій Вознюк описує театралізоване дійство «Козу», коли парубок одягався у вивернутий кожух, а зверху чіпляв дерев’яну голову тварини і виконував танок, який символізував замирання та воскресіння природи, тобто циклічний коловорот часу, який супроводжувався піснею:

«Де коза ходить, там жито родить,

Де не буває, там вилягає,

Де коза вдарить ногою, там жито – копою,

Де коза – рогом, там жито стогом»

Цей цикл свят вважався чарівним, люди вірили, що в цей час небо відчинено і до Бога можна звертатися з будь-яким проханням. А також дотримувалися повір’я, що душі померлих родичів прийдуть до господи покуштувати різдвяних страв, і тому на Різдво залишали все на столі, не прибираючи. Також були впевнені, що характер новорічно-різдвяних свят впливає на долю всього року.




Розкажи друзям:

Services

Schedule

Social networks

Facebook
YouTube
© 2006-2024 Інформація про сайт